top of page
  • Forfatterens bildeIda Skoglund

Få kontroll over utgiftene dine som student


Økonomi og penger kan være et sårt tema for mange studenter. Flere er kanskje ikke klare over hvor mye penger de faktisk bruker i måneden, mens andre sliter kanskje med å begrense utgiftene sine. For å få mer kontroll over økonomien, og et større innblikk i hva alle utgiftene egentlig går til, er et budsjett til stor hjelp.



Når man flytter hjemmefra for første gang foreligger det mange utgifter å ta stilling til som student. Man begynner nå å betale egen husleie, får en månedlig strømregning, må kjøpe pensumbøker og de fleste må betale semesteravgifter. I tillegg ønsker man nok å ikke gå i minus etter disse utgiftene er betalt, men å ha litt til overs å bruke på andre ting.

For å få kontroll over hva de variable kostnadene dine faktisk går til, er det veldig lurt å lage et månedlig budsjett. Ofte klarer man kanskje ikke å forstå hvordan man sitter igjen med så lite på brukskontoen i slutten av hver måned, da man ikke kan huske å ha brukt så store beløper. Små beløper her og der kan fort bygge seg opp til å bli ganske store. Kjøper du en kaffe i kantina for 20 kr hver morgen, så blir dette fort 100 kr i uka, og videre 400 kr i måneden. For et helt semester vil dette bygge seg opp til å bli omtrent 1600 kr kun på kaffe. Dette er en utgift man fort kan redusere ved å blant annet ta med egentraktet kaffe hjemmefra. Uten noe kontroll eller oversikt over utgiftene man har, er det ikke rart det kan virke som pengene forsvinner ut i løse lufta.

Når man setter opp et budsjett vil man bli mer bevisst over de økonomiske valgene man tar som student, og ser tydeligere hva slags kostnader man bør kutte ned på. For de fleste studenter er nok den største variable kostnaden mat. Videre, så går nok mye penger til transport, shopping, klær og sko, eller fritidsaktiviteter som konserter, festivaler, reiser osv. Når budsjettet skal lages, kan det være fint å dele det opp i slike kategorier etter hva du forventer å bruke penger på i løpet av en måned. Få en oversikt over de utgiftene som er helt nødvendige for deg, og de du ser er mulig å kutte ned på. Ser du at du har brukt alt for mye penger på kafebesøk den forrige måneden, så kan du prøve å begrenser denne utgiften neste måned.



Mange kan synes det høres vanskelig ut å spare penger som student, spesielt nå som mat- og strømprisene har økt betraktelig. Når du har et budsjett, får kontroll over utgiftene dine, og ser hvilke kostnader man kan kutte ned på, vil det bli enklere å se hvor man kan spare penger. Setter du for eksempel til side et beløp du ønsker å spare i løpet av en måned, så vil du automatisk prioritere de andre utgiftene dine annerledes og tilpasse dette i forhold til det ønskede sparebeløpet. Så istedenfor at brukskontoen går i null hver måned frem til utbetalingsdato av stipendet, kan man plutselig finne muligheter til å spare penger.


Når vi er inne på temaet sparing, finnes det mange små tiltak man kan ta som student for å spare overraskende store beløper. For det første, så burde man sammenlikne prisene på de dagligvarene man handler mest, hos de ulike dagligvarebutikkene. Ofte kan prisen på varene variere med et par kroner uten av man selv er klar over det.

Videre, kan man begynne å se på liter- og kiloprisen når man kjøper matvarer. Mange ser kun på enhetsbeløpet, men legger ikke merke til hvor mye produkt man egentlig får for prisen. Noen ganger kan det lønne seg å kjøpe stor forpakning fremfor liten, men ikke alltid!

Til sist, vil et godt tips være å lage en ukeplan for hva man skal handle hver uke. Man trenger nødvendigvis ikke kun å handle en dag i uken, men ved å lage en oversikt over hva du trenger å handle i løpet av en uke, og holder deg til denne, kan man spare masse. Da vil man unngå mange småturer på butikken der man plukker ut det første som frister. Da er det lett å miste kontrollen over hvor høyt matbudsjettet blir.

Kort oppsummert er det mange fordeler med å sette opp et budsjett og få en oversikt over hva slags utgifter og inntekter man har. Istedenfor å bruke beløpet på brukskonto som begrensningen på hva du kan bruke i løpet av måneden, kan man ved å budsjettere altså få mye større kontroll over hva som er nødvendige utgifter og ikke. Man blir mer bevisst på egen pengebruk og kan unngå unødvendige utgifter som gjentar seg hver måned. Dette kan man spare mye på som student.


159 visninger0 kommentarer
bottom of page