top of page
  • Forfatterens bildeEirik Aleksander Solvi

Hva koster en ansatt?

Oppdatert: 22. sep. 2022

Har bestillingene begynt å renne inn? Er dagene helt fulle og du skulle gjerne hatt en til å hjelpe deg. Da er det kanskje greit å vite hvor mye en ekstra ansatt faktisk koster. Mange tenker nemlig at kostnadene ved den ansatte begrenser seg til månedslønnen som er avtalt i arbeidskontrakten, men i realiteten er det en del kostnader utover dette. Blant annet plikter du som arbeidsgiver å betale inn arbeidsgiveravgift til staten, du må spare til de ansattes pensjon og de skal helst være forsikret mot skader på arbeidsplassen. I tillegg må du huske på at selve rekrutteringen også kan koste litt penger.


Gode avtaler - regnskap - ansatte - Frydregnskap.no - billig - lav pris og fast pris


1. Kostnader for rekruttering

Først vil jeg si: Rekruttering kan bli så dyrt du vil. Et hodejegerfirma kan ta flere hundre tusen, men du kan helt fint ansette noen du kjenner fra før, det koster deg isåfall lite.

Hvis du er et lite foretak er det kanskje en god ide å legge ut en stillingsannonse på Facebook og bruke noe penger på å spre den, eller du kan gjøre det som er aller mest vanlig, som er å legge ut annonsen på Finn og håpe at den rette kandidaten slenger inn en søknad. Dette koster rett i overkant av 15 000,- eks mva. En annen variant er å ta kontakt med et bemanningsbyrå og la dem ta hele prosessen for deg. Erfaringsmessig koster dette ofte mellom 50 000,- og 100 000,- eks mva.


2. Arbeidsgiveravgift 14,1 % av lønn

Er du så heldig at du får landet drømmekandidaten og dere blir enige om en månedslønn, kommer det en del kostnader på toppen. Den aller største er arbeidsgiveravgiften. Denne skal betales til staten og er på 14,1 prosent av den ansattes lønn og feriepenger de aller fleste steder i landet (psst flytter du til finnmark slipper du denne). Denne betales annenhver måned, så husk å sette av penger til dette.


3. Feriepenger 10,2 % av lønn

Så må du jo også huske på at de ansatte har krav på ferie. Betalt ferie. Vanligvis er det slik at en måned i året erstattes den ansattes vanlige lønn av det de opparbeidet seg i feriepenger året før. Du er pliktig til å betale 10,2 prosent i feriepenger, men min erfaring er at de aller fleste betaler 12 prosent. Det vil si at for hver 100-lapp du betaler ut i lønn, må du huske å sette av 12 kroner til den ansattes sommerferie.


4. Pensjonsparing 2 % av lønn

Ja! Også må vi ikke glemme pensjon og forsikring. Som arbeidsgiver er du pliktig til å betale minimum 2 prosent av den ansattes lønn i pensjonssparing og de ansatte har krav på å være forsikret mot ulykker på arbeidsplassen. Du tegner enkelt en slik avtale ved å kontakte en bank eller et forsikringsselskap, så ordner de alt det praktiske rundt dette og sender deg en månedlig faktura.


Avslutningsvis er det greit å vite at det kan være lurt å tilby en god totalpakke, med gode pensjonsordninger og frynsegoder. En ansatt er en viktig ressurs i bedriften og selv om kostnadene kan føles høye der og da, er det enda dyrere om du stadig må ut å ansette nye.


Comments


bottom of page