top of page
  • Forfatterens bildeEirik Aleksander Solvi

Pensjon - Kort forklart!

Oppdatert: 22. sep. 2022

Det er kanskje ikke det gøyeste å tenke på – Men du skal også en dag bli gammel.

Og det er sannsynligvis gøyere å være gammel med litt ekstra penger på konto.


I denne artikkelen skal du få en kort gjennomgang av det norske systemet og et par tips til hvordan du kan skaffe deg en litt romsligere pensjonstilværelse. For uansett om du er ansatt i det offentlige eller det private, består pensjonssparingen av tre elementer


Pensjon - skattefradrag i regnskap- vi hjelper med regnskapet ditt ved våre lokaler i skien og Porsgrunn

Folketrygden

Grunnmuren i pensjonssystemet er folketrygden, og har du jobbet i Norge i minst 5 år har du krav på pensjon herfra. Er dette hele pensjonen din blir du ofte kalt minstepensjonist, og det er til sammenligning bare litt mer enn hva lånekassen utbetaler til fulltidsstudenter. Nå vet ikke jeg med deg, men jeg har i hvert fall ikke lyst til å leve på et studentbudsjett som pensjonist.


Men fortvil ikke, dette er kun minstesatsen. For hver 100-lapp du får utbetalt i lønn setter NAV inn rett i overkant av 18 kroner inn på en pensjonskonto for deg. Dette gjøres for all lønn opp til 7,1 ganger folketrygdens grunnbeløp, som i dag er ca. 770. 000.


Tjenestepensjon

Det andre elementet som påvirker pensjonen din, er det som kalles for tjenestepensjon. Her er det forskjellige ordninger i det offentlige og det private, men i denne artikkelen holder jeg meg til å forklare ordningen i det private.


Her er arbeidsgiver pliktig til å sette av minimum 2% av din årlige lønn til pensjonssparing. Det er imidlertid mange bedrifter som har lagt seg over minimumskravet, så det er viktig å vurdere pensjonsbetingelsene når du sammenligner tilbud fra ulike arbeidsgivere. Har du valget mellom to arbeidsgivere som begge tilbyr deg 500 000 i året, men hvor den ene tilbyr 2 prosent i pensjonssparing og den andre tilbyr 6 prosent årlig sparing, så kan dette faktisk utgjøre mange tusenlapper i måneden den dagen du blir pensjonist.


Pengene som settes av fra arbeidsgiver kan du selv velge om skal forvaltes i en høy eller lav risikoprofil. Generelt tips! Jo lenger det er til du blir pensjonist jo større risiko bør du ta.Privat sparing

Det tredje elementet av pensjonen din er derfor; egen sparing. Pensjonstilværelsen kan kanskje sammenlignes litt med en evigvarende sommerferie og da er det jo greit å ha litt ekstra penger til rådighet. Om du setter av bare 2000 kroner i måneden i et aksjefond fra du er 30 til du er 65 år, kan dette gi deg over 2 millioner kroner mer i pensjon! Jo tidligere du starter å spare, jo mindre trenger du å sette av hver måned.


Helt til slutt vil jeg anbefale deg å tenke deg litt om hvor mye du trenger for å leve det pensjonistlivet du drømmer om. Med dagens ordning er det slik at mange havner i en situasjon hvor kombinert utbetaling fra folketrygden og tjenestepensjonen er bare 50% av det de hadde i lønn før de gikk av.Comments


bottom of page