top of page
  • Forfatterens bildeIda Skoglund

Små tiltak for å senke utgiftene som student

Matpriser, husleie og strømutgifter har økt betraktelig den siste tiden, og fortsetter å øke. Som student, er dette en stor påkjenning for de fleste. Budsjettet blir strammere, det blir større økonomiske begrensinger, man må prioritere bedre og det er nesten helt essensielt for studenter å ha en jobb ved siden av studiene for å kunne betale de nødvendige utgiftene. Her kommer noen små nyttige tiltak for deg som student som ønsker å redusere utgiftene dine, og få en bedre balanse i budsjettet.



Små prisendringer i varene du vanligvis kjøper, kan utgjøre en stor forskjell på sluttbeløpet som betales.

En stor del av studentbudsjettet går for de fleste studenter til mat og ukeshandlingen. Ofte tenker man ikke så mye før man legger varene i handlekurven, og kan få et sjokk når man må betale sluttsummen i kassen. Små prisendringer i varene du vanligvis kjøper, kan utgjøre en stor forskjell på sluttbeløpet som betales. Et godt tips for å unngå å betale mer enn nødvendig, er å sammenlikne kilopris på varene og se hva som gir deg mest for pengene. Kilopris på frukt og grønt kan ofte variere fra de ulike matbutikkene, så det kan være lurt å få oversikt over hvor prisene er lavest. Videre finnes det flere tilbudsapper som gir en oversikt over ukens tilbud i de ulike butikkene. Dette kan være en god indikator på hvor man skal velge å ta ukeshandelen. Det kan også være lurt å finne ut om din nærbutikk har en kundeklubb eller medlemskap som kan gi rabatter.

Et annet tips, er å lage handleliste over hva du trenger slik at du unngår å ta spontane valg og bruke mer penger enn hva som var planlagt. Når man går inn i butikken uten en anelse om hva man trenger å kjøpe inn, er det som regel fortere gjort å kjøpe det første man ser som frister mest. Ved å lage en liste med oversikt over hva du faktisk trenger, og følger denne, unngår man å ta mindre gjennomtenkte valg som videre ofte er mindre økonomiske. Når man lager handlelisten er det smart å sørge for at du kjøper varer du vet du vil bruke, slik at du ikke ender med å måtte kaste varer pga. holdbarhetsdato osv.


Som regel vil studenter som er ferdig med pensumbøker få dem solgt, og selger dem da for en billigere pris enn hva de koster nye.

Pensumbøker og andre skolesaker som kalkulator, skrivesaker bøker og annet relevant utstyr, kan også fort gjøre opp en stor del av studentbudsjettet. Nye pensumbøker kan koste opp til flere tusen kroner per semester avhengig av hva man studerer. Derfor kan det være smart å kjøpe brukte bøker og eventuelt selge gamle bøker du ikke lengre trenger. Som regel vil studenter som er ferdig med pensumbøker få dem solgt, og selger dem da for en billigere pris enn hva de koster nye. Det kan derfor være lurt å høre med eldre studenter, eller sjekke ut forskjellige nettsider som Finn.no, Tise osv. for å se om noen selger akkurat de bøkene du trenger. Her kan man ofte spare flere tusenlapper sammenliknet med å kjøpe nye. Har du også bøker som du selv ikke trenger lengre, kan du da selge dem videre og tjene inn noen kroner. En annen mulighet kan også være å søke etter de nødvendige bøkene på universitets bibliotek eller et bibliotek i nærheten. Det er som regel gratis å låne bøker og du kan låne dem i den perioden som trengs.



Det er ikke kun pensumbøker som kan kjøpes brukt, men nesten alt man kan trenge som student. Som følge av å flytte in i ny studentbolig, følger det ofte andre utgifter som møbler, dekorasjon, kjøkkenredskap osv. Igjen, kan man bruke nettsteder som selger brukt for å finne slike nødvendigheter til en billigere penge. Mange velger videre å gi bort gjenstander og møbler brukt av forskjellige årsaker, så her kan man gjøre gode kupp. Dette er alltid lurt å sjekke ut før man drar på butikken og handler inn nytt.

Et siste tips kan være å sette opp et ukentlig/månedlig budsjett for å holde seg innenfor visse rammer. Ved å gjøre dette kan man få bedre kontroll over hva utgiftene dine går til ved siden av dine faste kostnader. Som student vil man som regel ha et sosialt liv, og bruke penger på ting som ikke kun er studie-relaterte. Derfor kan det være lurt å lage en viss grense på hvordan man ønsker å disponere pengebruken sin. Slik kan man skape en fin balanse på nødvendige utgifter, og utgifter til annet, som konserter, festivaler, resturantbesøk, klær osv.

76 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page