top of page
  • Forfatterens bildeSimen Bydal

Synes du det virker risikabelt å ansette? Her er noen grep du kan ta

Oppdatert: 22. sep. 2022

Mange som driver mindre selskap vegrer seg for å ansette. Vi har snakket med flere som synes den løpende risikoen ved ansettelsesforhold er så høy at de velger å la være. De sier blant annet at det er vanskelig å bli kvitt ansatte dersom de ikke fungerer i stillingen, og at det er for dyrt å ha ansatte med høyt sykefravær. Dette har vi forståelse for.


Ansette personer i jobb. Fryd regnskap forklarer hvordan og hvorfor. Tjen mer penger med oss som regnskapsfører til lav pris

Et par år tilbake snakket vi med ei som hadde startet en restaurant med kun 3 ansatte, hvor den ene stadig var syk i kortere perioder. Restauranten gikk i utgangspunktet akkurat rundt, men grunnet sykefraværet til nevnte ansatt slet hun med å betale regningene i tide. Det er nemlig slik at arbeidsgiver må betale for sykelønn de første 16 dagene (dette kalles arbeidsgiverperioden), så er du uheldig med ansettelsene kan det være avgjørende for om bedriftens økonomiske situasjon.


Det er heldigvis noen grep du kan gjøre for å redusere risikoen knyttet til ansettelser.


Gjør en grundig jobb under rekrutteringsprosessen


Dette punktet er ganske åpenbart, men allikevel viktig. Mange stoler på kjemi og magefølelse og ender opp med å gå på en skikkelig smell. Spesielt dersom man skal ansette i yrker som krever unik kompetanse er det viktig å få avdekket hva kandidaten faktisk kan. Dette gjør du ved å gjennomføre strukturerte intervjuer hvor du går gjennom arbeidsoppgavene i detalj og forsøker å avdekke om den ansatte har erfaring, og eller utdanning, som gjør vedkommende til et godt valg. Du kan også benytte diverse testverktøy, med ulike evne og personlighetsanalyser. Sist, men ikke minst er det alltid lurt å sjekke referanser.


Ansett med prøvetid i kontrakten


to personer som ser over regnskap. Vi hjelper med regnskapet ditt til en billig pris.

Oppsigelsesvernet står som de fleste vet sterkt i Norge og det er en omfattende prosess å avskjedige en fast ansatt. Derimot er det et svakere stillingsvern i prøvetiden, men det betyr ikke at du kan avskjedige vedkommende fordi du misliker personen. I arbeidsmiljøloven §15-6 står det at oppsigelse av ansatt i prøvetiden må være begrunnet av tilpasningsevne, dyktighet og pålitelighet. Du kan ha opptil 6 måneders prøvetid på den ansatte. Dessuten har du mulighet til å forlenge prøvetiden dersom den ansatte har vært syk eller permittert i perioden.


Ansatt en ringehjelp


På dette området ble lovverket innstrammet fra 2019. Siden da har det ikke vært lov å ansette noen fast i såkalte nullprosentkontrakter. Dersom behovet ditt for arbeidskraft er midlertidig eller uforutsigbart har du allikevel anledning til å gjøre det – Men vær obs (!) Arbeidsmiljøloven §14-4 a. sier at deltidsansatte som har jobbet jevnlig hos deg i 12 måneder kan ha krav på en fast stilling som tilsvarer det de faktisk har jobbet - så lenge du ikke kan dokumentere at behovet for arbeidskraften fremdeles ikke foreligger.


Forsikre deg mot sykefravær


Ja, du leste riktig – Eller nesten. Du kan forsikre deg mot å måtte betale sykepenger i arbeidsgiverperioden. Det er få som er klar over at dersom bedriften din har mindre enn 40 G (kr 4 459 080 per 21.07.22) i samlede lønnsutbetalinger, kan du forsikre deg mot å måtte betale lønn for fravær over 3 kalenderdager. Dette er en ordning i regi av NAV som omfatter alle ansatte og trer i kraft første kvartal etter du har fått godkjent søknaden. Når en ansatt blir syk betaler du ut sykepenger som vanlig og søker deretter refusjon fra NAV i etterkant, senest 3 måneder etter sykdomsperioden. Vær obs på at denne ordningen er begrenset for ansatte med lønninger over 6G. Trykk her for å lese mer.


Så tjo og hei – lykke til med ansettelsene!

Siste innlegg

Se alle
bottom of page