De fleste som er involvert i arbeidslivet er vant til å bli med på et julebord og kanskje en fest når det nærmer seg sommeren – Men hvor mye fest og moro kan du kostnadsføre på selskapet og få skattemessig fradrag for? Og har alle selskap samme rettigheter? – Vi svarer i dette blogginnlegget.
Vi kan starte med det selskapet definitivt ikke får skattemessig fradrag for.
1. Private fester. Uansett hvor hardt du argumenterer for at du trenger en fest i ny og ne for å holde humøret oppe i ukedagene holder det dessverre ikke.
2. Whisky på kontoret. Det finnes knapt en tv-serie hvor viktige karakterer ikke har whisky på kontoret. Det ser jo skikkelig tøft ut å feire med et glass etter å ha vunnet i retten eller å ha dratt en viktig avtale i land, men du må nok dekke dette selv fra egen lomme.
3. Ferietur til Syden. Er hovedformålet ferie eller andre private gjøremål er det ikke skattemessig fradrag. Reiser til typiske feriesteder kan ofte utløse kontroll fra skatteetaten, så dersom du reiser forretningsrelatert til Gran Canaria er det viktig å dokumentere dette godt.
Så kan vi gå over til det du kan få skattemessig fradrag for.
Firmafester kan gå under betegnelsen skattefritt velferdstiltak, men det er noen vilkår som må være på plass for at festen skal være skattefri for både de som deltar og de som arrangerer festen.
Selskapet må ha ansatte som jobber til sammen minimum et årsverk. Eier du selskapet selv eller sammen med ektefelle/samboer er det et vilkår at du har et årsverk i tillegg til deg selv. Det betyr derfor i praksis at firmafester på holdingselskapets regning utløser skatteplikt.
For festen gjelder følgende vilkår:
1. Ytelsen består av en naturalytelse. I praksis betyr dette bare at du ikke kan dele ut penger som en del av festen – Så her kan du ikke «make it rain on them employees» og skrive det av på skatten, dessverre.
2. De fleste ansatte er invitert på festen
3. Festen må være rimelig. Dette betyr ikke at den må være billig, men noe som er en god pekepinn på dette punktet er å finne ut om andre i arbeidslivet har arrangert en lignende type fest som det du vurderer å arrangere. Et julebord, sommerfest o.l. er lett å forsvare, mens en rave-fest i skogen kan være vanskeligere å forsvare.
Det står dessverre ikke i lovverket eksakt hvor mange fester selskapet kan få fradrag for på skatten, ei heller hvor mye penger det kan brukes på fest – Men vår erfaring er at du kan arrangere julebord, sommerfest og en fest helt til uproblematisk, så lenge vilkårene over er oppfylt. Dersom selskapet skal arrangere mer enn 3 fester i året bør det være en god forklaring til festen – Er det et jubileum for bedriften, en veldig lojal ansatt som går av med pensjon o.l., er eksempel på gode grunner. Over en periode på 3-4 år ville vår anbefaling være å ikke overstige mer enn 3.5 fester i snitt. Dessuten bør du vise litt nøkternhet for å være på den sikre siden. Fri alkohol ja. Fri dyr champagne – tja.
PS. Dersom det blir litt for mye festrøyking på de ansatte er røykeavvenningskurs fradragsberettiget skattemessig for bedriften.
Comments